lauantai 20. heinäkuuta 2013

Päivä Bengtskärissä - pyöreän majakkatornin huipulle johtaa 252 betoniaskelmaa  
”Bengtskär on kaikkien majakoiden äiti, isoäiti ja kummitäti! Majakassa on hyvä, perinteinen saaristolaiskeittiö ja ihana isäntäpariskunta sekä viehättävä henkilökunta. Kannattaa yöpyä! Jos käyt elämässäsi yhdellä majakalla - niin käy Bengtskärissä!” - Katriina BildjushkinUlkona merellä, noin reilun tunnin ajomatkan päässä Hangosta, sijaitsee pieni kivinen saari ja saarella on Bengtskärin majakka, joka on Pohjoismaiden suurin merimajakka.Majakkasaarella vierailu on kuin tekisi pienen pyhiinvaellusmatkan. Yksinäinen saari lumoaa karuudellaan, vaikuttavuudellaan ja historiallaan. Korkea rakennus seisoo keskellä puutonta, noin kahden hehtaarin kokoista kallioista saarta.Ilman kiireen tuntua kävijä voi vaeltaa ympäri kalliomuodostelmia, ihailla merinäköalaa sadoista eri kulmista, katsella meren liikettä uppoutuen tunnelmaan suojaisessa kallion kolossa.

Miljoonien vuosien aikana meri on pyöristänyt saaren kalliot sileiksi – ja myös maattomaksi. Siellä täällä on pieniä lammikoita ja koloja, jotka toimivat oivina lintujen pesäpaikkoina.

Majakka on rakennettu vuonna 1906 ja parhaimmillaan saarella on asunut viisi perhettä. Tällä hetkellä majakassa toimii museo, kahvila ja kuutta vierashuonetta vuokrataan yön yli yöpyjille.Bengtskärin elinvoimaisena pitämisen perusedellytys on sen jatkuva käyttö. Vaativissa luonnonolosuhteissa sijaitsevan majakan säilyttämisen puolesta Turun Yliopistosäätiö tekee hyvää työtä ja kartuttaa rahastoa, jolla turvataan majakan korjaustarpeet sekä tietenkin meidän mahdollisuus vierailla saarella.

Majakka on avoinna yleisölle päivittäin kesäkuusta syyskuulle.
Lue lisää majakan historiasta: www.bengtskar.fiEi kommentteja:

Lähetä kommentti