sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Fiskars Ruukin kesä näyttää työniloa, taidetta ja kipinöi


Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta juhlii tänä vuonna 20. näyttelykesäänsä – ja nähtävää taas riittää. Kesänäyttelyinä on järjestetty aina kaksi kokonaisuutta. Juhlavuoden kunniaksi osuuskunnan näyttelyn nimi on Iloa ja Makasiinin osuus on Kipinä – kantaaottava nykytaiteen ja muotoilun katselmus, jonka on kuratoinut taidekriitikko Otso Kantokorpi.


Iloa-näyttely ilmaisee voimaa, joka ylläpitää osuuskunnan työniloa, silmäniloa sekä tekemisen ja antamisen iloa. Näyttelyn tarkoitus on tuoda positiivisia ajatuksia ja ilon tunnetta esiin kunkin taiteilijan ja muotoilijan erilaisissa tulkinnoissa oman välineensä ja erikoisosaamisensa kautta. Kesänäyttelyn tekijät kokevat kunniatehtäväkseen tuottaa näyttelyssä kävijälle positiivisia ajatuksia ja myönteisiä kokemuksia. Teoksissa ilo on tekemisen prosessia, toisissa löytämisen iloa tai sattumaa. Iloa on myös yhdessä tekeminen ja yhteisöllisyys.

Riitta Talonpojan keraaminen teos.

Iloa-näyttely on hyvällä maulla ripustettu. Tuotteita on virkistävää katsoa, kokonaisuus nostattaa positiivisuuden lisäksi myös kiitollisuuden tunteita tekijöitä kohtaan sillä näyttely pursuaa värejä, erilaisia materiaaleja, tekemisen tapoja ja kirjo materiaaleissa on upea: teokset taipuvat pajusta, muovista, luonnon materiaaleista, lasista ja metallista syntyy veistoksia, koruja, penkki ja niin edelleen. Tekstiilit muodostavat vaatteita tai tupsupalloja. Puuseppämestareiden taidokkaissa käsissä on syntynyt silmäähiveleviä kalusteita. Mutta on mukana maalauksiakin, valokuvaa ja grafiikka. Yhteensä kaikkea sitä mitä kunnon kesäkattaus pitää sisällään.

Vihreä jänis: Kim Simonsson

Helmi: Liisa Rissanen & Lea Sarasjoki

Ilo ja iloisuus on näennäisen huomaamaton asia, jonka hengellistä voimaa ei sovi aliarvioida. Se menee suoraan sieluun, sydämeen. Ilo on tärkeää kaikissa ympäristöissä: kotona, koulussa, työpaikalla, tehtaalla, virastossa, urheilusuorituksissa ja jokaisessa inhimillisessä toiminnassa, joka kuvitella voidaan. Ilo syntyy itsestään, se ei voi olla pakotettua. Näyttely on vakuuttava viesti Suomessa ainutlaatuisen taiteilijapaikkakunnan luonteesta ja luomisen voimasta, yhteisöllisyydestä ja sen tuomasta antamisen ilosta.


Kukkameri, sokerisirottimet: Karin Widnäs

Kipinä tuo vanhaan makasiiniin joukon nykytaiteilijoita ja -muotoilijoita, joiden työskentelyssä kantaaottavuudella on merkittävä rooli. Kuraattori Otso Kantokorven sanoin ”Kipinän taiteilijoilla ei ole yhteistä agendaa, ei yhteistä manifestia. Heitä yhdistää rohkeus ylittää retorisen vallan rakenteet, uskallus olla mieltä asioista, uskallus ottaa kantaa – oli vastassa sitten markkinatalouden ahneus, taiteen puhtautta vaativa elitismi tai postmoderni älyllinen ironia, joilla usein yritetään vaientaa ne, joilla on vakavaa sanottavaa. Kun on sanottavaa, se on sanottava!”

Mind Less arvottaa Kipinän teoksia
"Kantaaottavaa nykytaidetta ja muotoilua esittelevä näyttely kartoittaa sitä, mitä kuvataiteen ja muotoilun kantaaottavuus 2010-luvulla on. Taide on usein hiljaisuutta ja keskittymistä. Toisinaan on kuitenkin hyvä sanoa sanottavansa äänekkäämmin ja selkeämmin. Kun esimerkiksi maailman epäkohdat kaatuvat niskaan ja tuntuu siltä, ettei moni välitä muutoksen välttämättömyydestä, on taiteilijankin syytä ottaa kantaa ja ilmaista mielipiteensä – vaikka vähän alleviivatusti ja provokatorisestikin." Näyttelyjulkaisussa "Kipinä" näihin kantoihin voi näyttelyn kuvien lisäksi tutustua taiteilijoiden sanoin.
Mitä taiteilijat ajattelevat ympäröivästä maailmasta? Globalisaatio, syrjäytyminen, rasismi, toiseus ja yhteisen planeettamme tulevaisuus on tuotu osaksi teoksia. Kantaaottavuudella haluataan vaikuttaa ihmisten asenteisiin ja ennakkoluuloihin. Valokuva keinona tuoda tämä esiin on selkeämpää, maalauksissa abstraktisempaa, ja usein nimen kautta teos politisoituu. Näyttelyn katsominen saattaa olla voimia vievä kokemus mutta mielenkiintoinen ja kysymyksiä herättävä.

Kylän lasten piirros. Tulevaisuus näyttää hyvältä!

Näyttelyt ovat avoinna 12.5.-15.9.2013 päivittäin klo 11-18.
http://www.onoma.org/fi/nayttelyt/iloa_fi.php
http://www.onoma.org/fi/nayttelyt/kipina_fi.php

Käykää kesä-Fiskarsissa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti