tiistai 12. maaliskuuta 2013

Tiivistämisen taito

Tammerkoski
Dokumenttia ja fiktiota, temaattisia kokonaisuuksia ja kilpailusarjoja, retrospektiivejä ja marginaali-ilmiöitä. Lyhytfilmejä eri puolilta maailmaa, ajankohtaisia aiheita ihmisoikeuksista, pysyvästi kovaosaisten kohtaloita. Puhuttelevia, kyseenalaistavia ja vaikuttavia tarinoita. Tätä oli elokuvafestivaali, järjestyksessä jo 43. Tiivistämisen taitoa.

Siis Tampereelle. Syy vierailuun oli Tampereen lyhytfilmifestivaalit mutta aina löytyy muitakin tarpeita käydä Helsingistä kätevän junamatkan päässä sijaitsevassa Mansessa: tuhdit teatteriesitykset, mielenkiintoiset näyttelyt ja kulttuurikorttelit, Tampereen Jazz Happening, Soile Isokoski Madama Butterflynä, Teatterikesä, kauppahalli ja - syöminen.  Nautinnollista ruokaa tarjoavat Bertha, Huber, Salud… Ja lisää tulee, Hans Välimäki perustaa uuden ravintolan Tampereelle!

Wäinö Aaltosen "Kauppias"-patsas pitelee oravannahkaa
Ruumis tarvitsee myös ruokaa ja ei visiittiä ilman kauppahallissa käyntiä. 100-vuotias Tampereen kauppahalli sijaitsee ydinkeskustassa. Se on hiukan piilossa ulkoisesti mutta sisällä historiallisesta ympäristöstä löytyy virkeää toimintaa: kaikkea mitä hyvän ruuan valmistamiseen tarvitaan sekä useita lounaspaikkoja ja kahviloita. Ranskalainen kalakeitto 4 vuodenaikaa -lounaspaikassa ei olisi voinut olla maukkaampaa. Kotiintuomisena aina takuuvarmasti tamperelainen ruisleipä!

Kun kala on suosikkiruokani en voi jättää mainitsematta Ravinteli Berthan turska-annosta: taiten tehty kala oli annettu kypsyä ”itsessään”. Aito maku maistui.

Kauppias-patsaan varvasta on kosketeltu ohikulkiessa
Ihmiselle tekee hyvää välillä haltioitua ja ajautua keskelle tarinaa, liikuttua, loitontua arjesta. Tai ärsyyntyä ja vihastua epäoikeudenmukaisuuksista. Dokumentin tarkoitus on saada meidät ottamaan kantaa puhutteleviin aiheisiin ja kyseenalaistaviin ihmiskohtaloihin. Joko ymmärtää ja myötäelää, tai tuomita ja vaatia oikeuksia ihmisille, eläimille.

Usein jää pohtimaan asioita kauan aikaa esitysten jälkeen ja tulee ikiaikainen kaipuu tehdä jotain ”hyödyllistä” tai ”hyvää”.


Vihje. Thomas Schütte, yksi aikamme merkittävimmistä kuvanveistäjistä ja tunnetuimmista nykytaiteilijoista on esillä Sara Hildénillä 12.5. saakka. Näyttely on hänen ensimmäinen yksityisnäyttelynsä Pohjoismaissa. Jo seuraava kerta mielessäin…

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti