tiistai 19. helmikuuta 2013

Pilkettä silmäkulmassa

Tiedekeskus PILKE (Foto Laila Alanen)

Kiinnostaisiko metsä, pohjoisten metsien käyttö tänään, huomenna? Silloin Pilke* on sinun paikkasi. Pilkkeessä saa aimo annoksen metsätietoutta tutkimisen ja tekemisen kautta, ja lopuksi voi lurauttaa metsäkaraoket!

Tiedekeskus Pilke on Metsähallituksen vuonna 2010 valmistunut toimitalo Rovaniemellä Ounasjoen rannalla, museo- ja tiedekeskus Arktikumin kyljessä. Lyhyimmillään näiden kahden rakennuksen välimatka on 8 metriä.

Arkkitehtonisesti arvokkaan ja näyttävän, puurakenteisen toimisto- ja näyttelyrakennuksen on suunnitellut APRT, Arkkitehtityöhuone Artto Palo Rossi Tikka Oy . Samaisen toimiston piirustuspöydältä on noussut mm. Lahden Sibeliustalo.

Koska tilassa toimii Metsähallitus, rakennusmateriaaliksi on valittu puu. Se liittyy tiiviisti Metsähallituksen toimintaan, mutta se on myös kestävä valinta.

Pilke on esimerkki ekologisen puurakentamisen huippuosaamisesta ja suomalaisen arkkitehtuurin taidonnäyte. Avaruus, luonnonvalo ja tilan tuntu ovat talon keskeiset elementit. Ja mikä parasta, jokinäkymä jokaisesta huoneesta! Huoneiden lasiseinät päästävät luonnonvalon virtaamaan läpi rakennuksen, ja niiden ansiosta jokimaisemat näkyvät myös toimistotiloihin, joiden ikkunat katsovat poispäin joesta.

Runsas puun käyttö tekee Pilkkeestä tunnelmaltaan kodikkaan ja lämpimän. Pehmeät ja pintarakenteiltaan epäyhtenäiset puupinnat sekä imevät ääniä että ehkäisevät kaikumista.

Tiedekeskuksen näyttely vie tutkimus- ja elämysmatkalle ajankohtaisiin metsäteemoihin. Polkujen varrella vierähtää useampi tunti eri aktiviteettien muodossa. Tietoa saa kaikilla aisteilla, istutpa sitten monitoimikoneen ratissa, keskityt metsän ekologiaan ja biologiaan, kokeilet eräsimulaattoria, rakennat, purat tai jaat kokemuksia Puutubessa...

Pilke ja Arktikum yhdessä muodostavat kokonaisuuden, jota kenenkään Rovaniemellä vierailevan ei soisi ohittavan. Niin, ja ovathan ne kuuluisat ”Rovaniemen Wanhat markkinatkin” kesäisin…

*) Pilke = 25-50 cm pitkä, halosta tai rangasta pilkottu polttopuu (käytetään myös nimitystä klapi), myös valon tuikahdus tai ”pilke” silmäkulmassa; leikkisyys ja leikkimielisyys.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti